Әлем тағамы

Сөздікқор

1/11

Урок

1/10

Урок

2/10

Урок

3/10

Поздравляем!

Урок закончен

очков
1. Таны және оқы.
  • Ақуыз
  • Тоқбасар
АқуызҚамырТоқбасарМайлы тамақ
  • Майлы тамақ
  • Қамыр
2. Таны және оқы.
  • Араластыру
  • Жеміс-жидек
Жеміс-жидекҰн тағамдарыКөкөнісАраластыру
  • Ұн тағамдары
  • Көкөніс
3. Таны және оқы.
  • Тұздық
  • Өсімдік майы
ТұздықАрнайы дәмдеуіштерУысӨсімдік майы
  • Уыс
  • Арнайы дәмдеуіштер
4. Таны және оқы.
  • Тоқбасар
  • Майлы тамақ
  • Қамыр
  • Ақуыз
  • Ұн тағамдары
  • Тоқбасар
  • Көкөніс
  • Майлы тамақ
  • Қамыр
  • Ақуыз
5. Таны және оқы.
М
М
ы
Ы
й
Й
а
А
л
Л
а
А
 
 
қ
Қ
т
Т
м
М
а
А
6. Таны және оқы.
  • Ұн тағамдары
  • Көкөніс
  • Жеміс-жидек
  • Араластыру
  • Арнайы дәмдеуіштер
  • Өсімдік майы
  • Ұн тағамдары
  • Көкөніс
  • Жеміс-жидек
  • Араластыру
7. Таны және оқы.
д
Д
ғ
Ғ
н
Н
а
А
р
Р
а
А
а
А
ы
Ы
Ұ
Ұ
т
Т
м
М
8. Таны және оқы.
9. Таны және оқы.
  • Арнайы дәмдеуіштер
  • Тұздық
  • Өсімдік майы
  • Уыс
  • Тоқбасар
  • Арнайы дәмдеуіштер
  • Тұздық
  • Өсімдік майы
  • Уыс
  • Майлы тамақ
10. Таны және оқы.
11. Таны және оқы.
12. Таны және оқы.
13. Таны және оқы.
14. Таны және оқы.
  1. Әр
    елдің
    ұлттық
    олардың
    мәдениетінен
    көрініс
    береді.
    Сондай-ақ,
    дайындау
    мен
    оны
    тартуда
    да
    ерекшеліктер
    бар.
    Мысалы,
    қазақша
    етті
    әр
    өңірде
    әртүрлі
    Кейбір
    жерлерде
    етке
    картоп,
    сәбіз
    секілді
    көкөністерді
    енді
    бір
    жерлерде
    тек
    қамырмен
    ғана
    дайындайды.
    Қазақ
    дәстүрінде
    осы
    тағамға
    қатысты
    «табақ
    деген
    ұғым
    бар.
    тарту
    үрдісі
    аса
    ерекше.
    Табақ
    тартқан
    кезде
    сыйлы
    қонақ
    немесе
    отбасының
    үлкен
    адамы
    бата
    және
    бірінші
    болып
    дәм
    татады.
  • араластырса,
  • тағамдары
  • тәсілі
  • дайындайды.
  • Табақ
  • тарту»
  • береді
15. Таны және оқы.
  • Ұзақ уақыт алады
  • Көп тұздықты қажет етеді
  • Иә, дайындай аламын
16. Таны және оқы.
күш-қуат
күш-қуат
Ақуызы
Ақуызы
тағам
тағам
ағзаға
ағзаға
бар
бар
береді.
береді.
өнімдері
өнімдері
17. Таны және оқы.
  1. Армысыздар,
    құрметті
    тыңдармандар!
    Қазақ
    сыйлы
    қонағына
    табақ
    яғни
    ет
    асады.
    Ұлттық
    тағамымыздың
    дайындалу
    әртүрлі.
    Қазақша
    ет
    асқанда
    ең
    алдымен
    етті
    санына
    қарай
    мөлшерлейді.
    Табақтың
    санына
    қарай
    мөлшерлеп
    әзірлейді.
    Ол
    үшін
    сорпаға
    арнайы
    туралған
    пияз
    салып,
    ыдыстың
    бетін
    жауып
    бұқтырады.
    Ет
    туралып
    болған
    соң
    еттің
    үстіне
    құяды.
  • тұздықты
  • дәмдеуіштер,
  • тәсілі
  • тұздық
  • адам
  • тартады,
18. Таны және оқы.
  • Арнайы дәмділер
  • Арнайы дәндер
  • Арнайы дәмдер
  • Арнайы дәмдеуіштер
19. Таны және оқы.
  • Пиццаға ұн тағамдары қосылады
  • Пицца майлы тамақ
  • Пиццаға жеміс-жидек қосады.
20. Таны және оқы.
  • Жеміс-жидек сатып алу
  • Дайындау жолын білу
  • Тоқбасарға тапсырыс беру
21. Таны және оқы.
Хаши қандай тағам?
  • Екінші тағам
  • Тәтті тағам
  • Майлы тағам
22. Таны және оқы.
  • Мейрамханаға баруға келісу
  • Үйде тамақ дайындау
  • Тағамның дайындалу тәсілін бөлісу
23. Таны және оқы.
  1. Қош
    келдіңіздер!
    Мінекей
    ас
    мәзірі.
  2. Рақмет!
  3. Самат,
    тапсырысты
    мен
    берейін,
    иә?
  4. Жақсы.
  5. Хаши
    сорпасы
    бар
    ма?
  6. Иә,
    әрине
    бар.
  7. Онда
    бізге
    екі
    хинкали
    және
    хаши
    сорпасын
    беріңіз.
    Қандай
    салаттар
    бар?
  8. Қызылшадан
    жасалған
    пхали
    және
    лобио
    бар.
  9. Бізге
    бір
    пхали
    беріңіз,
    сосын
    ащы
    дәмдеуіштері
    аз
    болсыншы.
    Када
    деген
    не?
  10. Қуырылған
    ұннан
    дайындалған,
    май
    және
    қант
    қосылған
    тәтті
    тоқаш.
24. Таны және оқы.
Када қандай тағам түріне жатады?
  • Көкөніс тағамдарына
  • Майлы тағамдарға
  • Ұн тағамдарына
25. Таны және оқы.
  1. Қош
    келдіңіздер!
    Мінекей
    ас
    мәзірі.
  2. Рақмет!
  3. Самат,
    мен
    берейін,
    иә?
  4. Жақсы.
  5. Хаши
    бар
    ма?
  6. Иә,
    әрине
    бар.
  7. Онда
    бізге
    екі
    хинкали
    және
    хаши
    сорпасын
    беріңіз.
    Қандай
    салаттар
    бар?
  8. Қызылшадан
    пхали
    және
    лобио
    бар.
  9. Бізге
    бір
    пхали
    беріңіз,
    сосын
    ащы
    аз
    болсыншы.
    Када
    деген
    не?
  10. Қуырылған
    дайындалған,
    май
    және
    қант
    қосылған
    тәтті
    тоқаш.
  • жасалған
  • ұннан
  • дәмдеуіштері
  • тапсырысты
  • сорпасы
26. Таны және оқы.
  • – Рақмет!
  • – Иә, әрине бар.
  • – Хаши сорпасы бар ма?
  • – Самат, тапсырысты мен берейін, иә?
  • – Онда бізге екі хинкали және хаши сорпасын беріңіз. Қандай салаттар бар?
  • – Жақсы.
  • – Қош келдіңіздер! Мінекей ас мәзірі.
27. Таны және оқы.
Корей сорпасы: Миок кук Бұл сорпа ламинария немесе басқаша айтқанда теңіз қырыққабатынан дайындалады. Бұл сорпа корей асханасына тиесілі. Корей халқы сорпаны көбіне туған күндерінде пісіреді. Сондай-ақ сорпаны жаңадан босанған әйелдерге ішкізеді. Қазақтың қара сорпаны ішкізуі сияқты, корейлер теңіз қырыққабат сорпасы аналардың денсаулығына пайдасы мол деп сенеді. Құрамы: – кептірілген теңіз қырыққабаты; – 1 ас қасық күнжіт майы; – 1 ас қасық соя тұздығы; – 2 түйір сарымсақ; – 150 гр.ет. Дайындалу тәсілі: Алдыменен кептірілген теңіз қырыққабатының 7-10 жапырағын алып, 1 сағаттай суға салып қойыңыз. Суда қырыққабаттың көлемі өседі. Осы уақытта етті қайнатыңыз. Етті сүзіп алыңыз да, майдалап тураңыз. Жібіген қырыққабатты шайып, сорпаға қосыңыз. Сарымсақты майдалап турап, қосыңыз. Қайнап тұрған сорпаға пияз турап қоссаңыз болады. 20-30 минут қайнатқан соң, күнжіт немесе өсімдік майы мен соя тұздығын қосып араластырыңыз. Тағы 5-10 минут қайнатып, астын өшіріңіз. Піскен күрішпен қосып ішкен жақсы. Асыңыз дәмді болсын!
Толығырақ
28. Таны және оқы.
Корей сорпасы: Миок кук Бұл сорпа ламинария немесе басқаша айтқанда теңіз қырыққабатынан дайындалады. Бұл сорпа корей асханасына тиесілі. Корей халқы сорпаны көбіне туған күндерінде пісіреді. Сондай-ақ сорпаны жаңадан босанған әйелдерге ішкізеді. Қазақтың қара сорпаны ішкізуі сияқты, корейлер теңіз қырыққабат сорпасы аналардың денсаулығына пайдасы мол деп сенеді. Құрамы: – кептірілген теңіз қырыққабаты; – 1 ас қасық күнжіт майы; – 1 ас қасық соя тұздығы; – 2 түйір сарымсақ; – 150 гр.ет. Дайындалу тәсілі: Алдыменен кептірілген теңіз қырыққабатының 7-10 жапырағын алып, 1 сағаттай суға салып қойыңыз. Суда қырыққабаттың көлемі өседі. Осы уақытта етті қайнатыңыз. Етті сүзіп алыңыз да, майдалап тураңыз. Жібіген қырыққабатты шайып, сорпаға қосыңыз. Сарымсақты майдалап турап, қосыңыз. Қайнап тұрған сорпаға пияз турап қоссаңыз болады. 20-30 минут қайнатқан соң, күнжіт немесе өсімдік майы мен соя тұздығын қосып араластырыңыз. Тағы 5-10 минут қайнатып, астын өшіріңіз. Піскен күрішпен қосып ішкен жақсы. Асыңыз дәмді болсын!
Толығырақ
Сорпаның негізгі құрамы не?
  • өсімдік
  • соя
  • ет
29. Таны және оқы.
Корей сорпасы: Миок кук Бұл сорпа ламинария немесе басқаша айтқанда теңіз қырыққабатынан дайындалады. Бұл сорпа корей асханасына тиесілі. Корей халқы сорпаны көбіне туған күндерінде пісіреді. Сондай-ақ сорпаны жаңадан босанған әйелдерге ішкізеді. Қазақтың қара сорпаны ішкізуі сияқты, корейлер теңіз қырыққабат сорпасы аналардың денсаулығына пайдасы мол деп сенеді. Құрамы: – кептірілген теңіз қырыққабаты; – 1 ас қасық күнжіт майы; – 1 ас қасық соя тұздығы; – 2 түйір сарымсақ; – 150 гр.ет. Дайындалу тәсілі: Алдыменен кептірілген теңіз қырыққабатының 7-10 жапырағын алып, 1 сағаттай суға салып қойыңыз. Суда қырыққабаттың көлемі өседі. Осы уақытта етті қайнатыңыз. Етті сүзіп алыңыз да, майдалап тураңыз. Жібіген қырыққабатты шайып, сорпаға қосыңыз. Сарымсақты майдалап турап, қосыңыз. Қайнап тұрған сорпаға пияз турап қоссаңыз болады. 20-30 минут қайнатқан соң, күнжіт немесе өсімдік майы мен соя тұздығын қосып араластырыңыз. Тағы 5-10 минут қайнатып, астын өшіріңіз. Піскен күрішпен қосып ішкен жақсы. Асыңыз дәмді болсын!
Толығырақ
  • Миок кук денсаулыққа пайдалы
  • Миок кук сорпасына картоп қосады
  • Миок кук ірі мерекелерде пісіріледі
30. Таны және оқы.
  • Бот
  • Арнайы дәмдеуіштер
  • Майлы емес тағамдар
  • Дәм тату
Сөздікқор
Майлы тамақ
Жирная пища
Жеміс-жидек
Жеміс-жидек
Десерт
Тоқбасар
Ақуыз
Белок
Өсімдік майы
Қамыр
Тесто
Майлы тамақ
Уыс
Мучные блюда
Ұн тағамдары
Көкөніс
Овощи
Жеміс-жидек
Тұздық
Фрукты и ягоды
Жеміс-жидек
Араластыру
Помешивать
Көкөніс
Тоқбасар
Горсть
Уыс
Тұздық
Подливка, соус
Қамыр
Өсімдік майы
Растительное масло
Тұздық

Поздравляем!

Урок закончен

Грамматиика